In 4 stappen naar een sterke IT-strategie

Voordat we een applicatie op maat maken voor onze klanten kijken we eerst naar hun IT-strategie. Is die al helder in kaart gebracht? Top! Dan analyseren we de strategie en kijken we waar ruimte is voor verbetering. Is het nog onduidelijk of is er lang geen aandacht aan besteed? Geen probleem, we helpen graag. Samen doorlopen we een aantal stappen om tot een sterke visie op IT te komen. In deze blog nemen we je mee door deze stappen zodat je een helder idee krijgt van hoe we te werk gaan.

 

Een IT-strategie: waarom eigenlijk?

Laten we beginnen met vast te stellen wat een IT-strategie precies is. Een strategie in zijn algemeen bestaat uit twee belangrijke componenten: een stip aan de horizon en de weg ernaar toe. Dat is bij een IT-strategie niet anders. Het belangrijkste nut ervan is om in kaart te brengen hoe IT (en applicaties in het bijzonder) een optimale bijdrage kunnen leveren aan de cruciale bedrijfsprocessen.

API-strategie whitepaper

Deze whitepaper is hét hulpmiddel voor het bepalen van de API-strategie van jouw organisatie. Al meer dan 1400 mensen gingen je voor!

Stap 1 - Breng het huidige IT-landschap in kaart

Begin jouw strategie met het in kaart brengen van het huidige IT-landschap (dit wordt ook wel een applicatielandschap genoemd). Ga het gesprek aan met mensen van verschillende afdelingen en disciplines zodat je een compleet overzicht krijgt van alle applicaties die worden gebruikt. Vergeet daarbij niet te kijken naar applicaties die niet officieel via de IT-afdeling zijn goedgekeurd, maar wel gebruikt worden. Dit wordt ook wel schaduw-IT genoemd en het is belangrijk om hier grip op te krijgen. Voorbeelden van applicaties zijn:

 • Office software
 • Proces software
 • Database software
 • Service software
 • Marketing- en sales software


Door het maken van dit overzicht kom je er ook achter welke systemen informatie aan elkaar doorgeven via API-koppelingen.

Lees hier alles wat je moet weten over API-koppelingen

 

Stap 2 - Bepaal jouw IT-doelen

In deze stap wordt de ‘stip aan de horizon’ gezet waar we het eerder al over hadden. Bij het bepalen van IT-doelen kun je het beste top-down te werk gaan. Je begint met de bedrijfsdoelen. Vervolgens kun je gaan kijken hoe applicaties hier een bijdrage aan kunnen leveren. Een aantal voorbeelden van IT-doelstellingen zijn:

 • De IT security naar een hoger niveau tillen om certificeringen te kunnen behalen
 • Het efficiënter inrichten van de samenwerking tussen IT en marketing
 • Het beter beheersbaar maken van operationele kosten
 • Het optimaliseren van bedrijfsprocessen om ruimte te maken voor innovatie

Stap 3 - Selecteer de juiste software

We pakken het IT-landschap dat eerder gemaakt is er weer bij. Op basis van de gestelde doelen kun je kritisch gaan kijken naar de applicaties die nu al draaien. Worden ze nog gebruikt? Zijn de applicaties up-to-date? Van welke applicaties kun je gemakkelijk af stappen? Welke applicaties zijn diep geworteld in de bedrijfsprocessen? En de belangrijkste vraag; welke applicaties passen nog binnen de gestelde IT-doelen?

 

Nadat deze vragen zijn beantwoord, kun je gaan bekijken waar nieuwe of andere applicaties voor nodig zijn of dat er misschien wel nieuwe koppelingen gemaakt moeten worden. Zowel bij het bouwen van op maat gemaakte applicaties als het maken van API-koppelingen, ondersteunen we je graag!

Stap 4 - Een IT Roadmap opstellen

Als duidelijk is wat er in grote lijnen moet gebeuren en wat de doelstellingen zijn, dan is de volgende stap het maken van een IT roadmap. Zie het als een bouwtekening van het geheel. In een IT roadmap staan drie kenmerken centraal:

 • Het gestelde doel
 • De tijdlijn om het doel te behalen
 • De samenhang tussen de verschillende onderdelen


Bij het opstellen van een gedegen IT roadmap kun je wel een sparringpartner gebruiken. Een partij die ervaring heeft met het grondig aanpakken van IT projecten. Je raadt het al; je bent aan het juiste adres! Wij hebben veel ervaring met het op maat maken van applicaties en het koppelen van applicaties door middel van API’s.

Hulp nodig?

Wil je inspiratie opdoen of even sparren over de mogelijkheden? 

Bel met Bob Of stuur hem een mail