Alles wat je moet weten over API's

De betekenis van een API is letterlijk Application Programming Interface. Een API maakt het mogelijk om andere systemen en software een ‘ingang’ tot het systeem te bieden. Met deze ingang kunnen verschillende systemen met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen.

Wat is een API?

Een simpele uitleg voor een API is door een vergelijking te maken met een stekker en een stekkerdoos. Een stekkerdoos kan je zien als het systeem of de software. De stekker kan je in dit geval zien als de API. Als de stekker in de stekkerdoos past, dan kunnen ze met elkaar communiceren. Wereldwijd zijn er echter verschillende soorten stekkerdozen, waardoor deze niet altijd in elkaar passen. De documentatie van de API vertelt op welke stekkerdozen de stekker daadwerkelijk past.

API-strategie whitepaper

Deze whitepaper is hét hulpmiddel voor het bepalen van de API-strategie van jouw organisatie. Al meer dan 1400 mensen gingen je voor!

Hoe werkt een API koppeling?

Dat klinkt simpel toch? Maar hoe werkt een API precies? Als twee systemen met elkaar moeten communiceren, gebruikt het systeem een API om het andere systeem aan te spreken. Via de API worden dan de benodigde gegevens uitgewisseld. Een API is volledig flexibel te ontwikkelen. Dat betekent dat er praktisch geen limieten zitten aan hoe open je de deur wilt zetten. Een voorbeeld van een API is bijvoorbeeld de mogelijkheid om in Windows iets op het clipboard te plaatsen vanuit je eigen geschreven applicaties.

Webservice remote API

Als twee systemen via het internet het met elkaar moeten ‘spreken’, gebeurt dit vaak via een webservice. Webservices zijn API’s op afstand. Meestal kan deze API worden aangevraagd via een specifieke URL die dan een XML of JSON formaat terug geeft. Een voorbeeld van een webservice is deze van Buienrader. Via de link vind je een XML beschrijving van het weer in Nederland. Je kunt op basis hiervan dus een applicatie ontwikkelen die het weer uitleest via deze API en het grafisch weergeeft in je eigen applicatie.

Verschil tussen SOAP en REST API's

Standaarden in webservices zijn er in alle soorten en maten, maar tegenwoordig zijn de meest gebruikte soorten, SOAP en REST koppelingen.

 

SOAP API

SOAP is een koppeling, waarin je strak vastlegt hoe je koppeling eruit ziet. Dat geeft structuur en controle. Nadeel hiervan is dat de koppeling zwaarder is dan REST koppeling. Je stelt een soort contract op over hoe de koppeling gebruikt moet worden. Als je een SOAP koppeling wilt uitlezen dan kan dat technisch gezien best een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er wel veel goede hulptools.

 

REST API

Een REST koppeling is een stuk lichter, omdat je daar geen "contract" voor gebruikt. Nadeel van een REST koppeling is dat sommige complexe koppelingen daardoor ingewikkelder zijn om te ontwikkelen dan bij SOAP. Er is immers minder structuur.

W3S Digital is koppelkoning

Het ontwikkelen en gebruiken van een API is altijd een technische aangelegenheid. Afhankelijk van de complexiteit van het project is een expert dan ook noodzakelijk.

 

Bij W3S Digital zijn we gespecialiseerd in het maken van api-koppelingen tussen bestaande backoffice software, zoals CRM-systemen, boekhoudingspakketten en de platformen van onze klanten. Met meer dan 20 jaar ervaring in het bouwen van koppelingen kennen de meeste software API's geen geheimen meer voor ons. We maken al onze API koppelingen op maat om ervoor te zorgen de benodigde informatie op de juiste plek terecht komt.

 

Bekijk onze oplossingen

 

Gratis whitepaper en telefonisch consult


Om je te helpen bij het opstellen van de API-strategie hebben wij een gratis whitepaper opgesteld. In de whitepaper komen een aantal onderwerpen aan bod die je meer inzicht geven in de manieren waarop een API-strategie jouw organisatie kan helpen!

 

Sta je voor een echt grote uitdaging bij het maken van API-koppelingen? We geven je graag advies! Tijdens een gratis telefonisch consult van 15 minuten vertellen we je graag meer over de vele mogelijkheden van API’s. Maak gemakkelijk jouw afspraak samen met Bob!

Bel met Bob Of stuur hem een mail