Een web applicatie versus een mobiele applicatie

Wanneer wij samen met een klant het gesprek aangaan voor het ontwikkelen van een Mobiele Applicatie komen we soms tot de conclusie dat een Web Applicatie voldoende is voor de klant. Vaak worden deze twee applicaties gezien als hetzelfde maar er zit daadwerkelijk wel een verschil tussen. Tech Owner Evert-Jan vertelt je graag meer over het verschil tussen een mobiele app en een web app, en wat de juiste keuze voor jouw organisatie kan zijn.

 

Het verschil tussen een web applicatie en een mobiele applicatie

De namen zeggen het natuurlijk al. Web Apps zijn applicaties die je via een internetbrowser kan openen. De applicatie hoef je niet te downloaden of te installeren en werkt alleen wanneer je een internetverbinding hebt.

Mobiele Apps zijn applicaties die ontwikkeld zijn voor een specifiek platform zoals Android of iOS. Deze applicaties moet je downloaden op het apparaat zelf. Mobiele Apps hebben dan ook meer toegang tot de systeembronnen van je apparaat. Zo kan een Mobiele App toegang krijgen tot je camera, bestanden of je GPS.

 

De voordelen en nadelen van een mobiele applicatie & een web applicatie

Het verschil tussen Web apps en Mobiele Apps is nu al een stuk duidelijker. Maar waar moet jouw bedrijf voor gaan? Over het algemeen kunnen mobiele applicaties complexere vraagstukken oppakken. Wij bouwen bijvoorbeeld mobiele applicaties voor bezorgers. In de applicatie hebben de chauffeurs toegang tot de routes die ze moeten rijden, kunnen ze pakketjes laten aftekenen en kunnen zij eventueel foto’s maken van beschadigde pakketten. Zo’n applicatie moet met veel data werken, moet nog steeds functioneren er even geen internetverbinding is en heeft toegang tot de GPS nodig. In zo’n situatie is het duidelijk dat een web applicatie niet voldoende is.

Onderstaand hebben wij de voordelen en de nadelen van een mobiele applicatie en een web applicatie op een rijtje gezet.

 

Voordelen van een mobiele app

  • Sneller dan web apps
  • Geschikt om te werken met veel data
  • Kan offline werken
  • Toegang tot meer telefoonbronnen, zoals GPS

 

Nadelen van een mobiele app

  • Ontwikkelingskosten zijn relatief hoger dan bij een web app
  • Het beheer is intensiever
  • Wanneer er een nieuwe versie is, moet de gebruiker deze zelf installeren

 

Voordelen van een web app

  • Toegankelijk via een browser waardoor je hem niet hoeft te downloaden
  • Nieuwe versies worden automatisch geüpdatet
  • Makkelijker om te onderhouden
  • Lagere ontwikkelingskosten

 

Nadelen van een web app

  • Werkt niet offline
  • Relatief langzamer dan een mobiele app
  • Minder toegang tot apparaatbronnen zoals een camera of GPS

API-strategie whitepaper

Deze whitepaper is hét hulpmiddel voor het bepalen van de API-strategie van jouw organisatie. Al meer dan 1400 mensen gingen je voor!

Wat is geschikt voor mijn bedrijf?

Wanneer je applicatie toegang nodig heeft tot een camera, GPS of andere bestanden op het apparaat? Dan raden wij het aan om een mobiele applicatie te maken. Gebruik je de applicatie alleen om extra informatie te delen op een gebruiksvriendelijke manier? Dan is een webapplicatie waarschijnlijk voldoende.

De keuze voor een Mobiele App of een Web App is een lastige keuze. Via de voor- en nadelen hoop ik dat we je een beetje op weg kunnen helpen met de keuze. Kom je er toch niet uit? Of wil je gewoon even sparren? Wij helpen je graag verder. Uiteindelijk gaat het om de gebruiker en hoe zij de applicatie zullen gebruiken. Samen kijken we naar wat jij als bedrijf nodig hebt en adviseren we je graag bij deze keuze. Je kunt vrijblijvend contact met mij opnemen!

Bel met Anouk Stuur haar een mail