3 tips om efficiënter te werken als logistieke planner

Het vervoeren van goederen is voor veel organisaties een belangrijk onderdeel van het werk. Dit geldt voor verschillende branches: van groot- en detailhandels en producenten tot organisaties in de landbouw. Iedere dag is het de taak om alle geproduceerde goederen tijdig op de juiste bestemming te leveren. Dit vergt een efficiënte planning om kosten te besparen en voortdurend te kijken naar een optimaal logistiek proces.

Ben jij binnen je organisatie verantwoordelijk voor de logistieke processen of werk jij in de logistieke branche en ben je benieuwd hoe jullie logistieke proces efficiënter kan? Tijd, efficiency en overzicht: daar gaat het om in de wereld van logistiek. Wij helpen je hier naartoe aan de hand van drie tips om efficiënter te werken als logistieke planner. Zo weet jij zeker dat je overal aan hebt gedacht om jouw logistieke proces geheel te optimaliseren.

1. Zorg voor genoeg transportcapaciteit

Organisaties maken voor het vervoeren van goederen gebruik van verschillende vervoersmiddelen. Van vrachtwagens tot busjes en zelfs scooters. Het is belangrijk om al het transport zo optimaal mogelijk in te zetten voor het vervoeren van goederen. Je wilt immers niet dat de grootste transportmiddelen gebruikt wordt voor kleine bestellingen, waardoor grote bestellingen niet vervoerd kunnen worden. Of dat twee kleine transportbusjes gebruikt worden voor een losse bestellingen terwijl één grotere bus of vrachtwagen het ook in een keer kan vervoeren. 

Zorg voor een duidelijk overzicht van het beschikbare transport en het aantal goederen dat op dagelijkse basis vervoerd moet worden. Wil je nog efficiënter te werk gaan? Dan kan goed geautomatiseerde planningssoftware hier een hoop aan bijdragen.

2. Communiceren is de key voor meer efficiëntie

Succes behaal je altijd met de juiste communicatie. Dit geldt ook zeker voor een efficiënte logistieke planning. Zorg ervoor dat onderling met alle stakeholders en klanten duidelijke afspraken zijn gemaakt. Luister naar de wensen van alle partijen en verwerk dit in de logistieke planning. Belangrijk hierbij is om alle ontwikkelingen binnen het proces tijdig door te communiceren. 

Doet zich bijvoorbeeld onverhoopt een vertraging op in het vervoeren van bepaalde goederen? Dan is het belangrijk dat de klant hier direct van op de hoogte is. Wat hierbij kan helpen, is goede ritplanning software. Hiermee gaat het een stuk eenvoudiger om alle informatie en nieuwe ontwikkelingen binnen het logistieke proces geautomatiseerd te laten verlopen en directe betrokkenen op de hoogte te stellen.

Download de whitepaper en start met het verder optimaliseren van jouw digitale strategie 

3. Maak gebruik van een Transport Management Systeem (TMS)

Misschien wel de belangrijkste tip is om gebruik te maken van automatisering rondom het proces van transport en distributie. Door het proces te automatiseren, werkt dit efficiënter en kostenbesparend. Het bespaart tijd, klanten behouden het overzicht en het verbetert de dienstverlening van jouw logistiek.

Hoe een geautomatiseerd proces gegarandeerd goed verloopt en bewaakt wordt, is door gebruik te maken van een Transport Management Systeem (TMS). Dit is een logistiek softwaresysteem dat bedrijven helpt bij de fysieke verplaatsing van goederen. Denk aan het plannen van de levering, maar ook het inkopen en levenscyclusbeheer van goederen. En wat een TMS oplevert? Brede en diepe inzichten die resulteren in een efficiëntere transportplanning en -uitvoering. Hierdoor draagt het ook direct bij aan meer tevredenheid onder je klanten.

Het TMS van Koeriers.com

Een geschikt Transport Management Systeem om te gebruiken, is die van Koeriers.com. Met dit TMS is het voor iedere organisatie mogelijk om tijdens het gehele logistieke proces het fysiek verplaatsen van goederen te plannen, uit te voeren en te blijven optimaliseren. Via Koeriers.com is het mogelijk de beste vervoerders en de optimale verzendmethode te selecteren. Dit kan op basis van kosten, efficiëntie en afstand worden bepaald. Dé manier om als planner logistieke processen te beheren en efficiënt te plannen.

Dit en meer voordelen biedt het Transport Management Systeem van Koeriers.com. Meer over deze voordelen vertellen wij in onze whitepaper De voordelen van het Transport Management Systeem Koeriers.com. Wil jij hiervan gebruik maken voor het verbeteren van je dienstverlening? Dan is het zeker een aanrader om eens een kijkje te nemen naar onze whitepaper.

 

Sparren over een efficiënter (software) proces?

Wil je sparren over de logistieke uitdagingen waar je tegenaan loopt voor een efficiënter proces? Of ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden voor je logistieke processen? Wij denken graag met je mee over een efficiënte (software) oplossing voor jouw vraagstuk.

Door de jaren heen hebben wij bij W3S Digital veel ervaring opgedaan in de logistieke branche. Dit maakt dat wij over veel in-house kennis beschikken waarmee wij veel organisaties helpen met het efficiënter maken van logistieke processen. Neem voor meer informatie over onze werkwijze gerust contact met ons op. Of gewoon om eens te sparren over (software) oplossingen voor jouw logistieke vraagstuk. Wij komen graag met je in contact!

 

Bel met Anouk Stuur haar een mail