Technische Audit

Het digitale landschap is een essentieel aspect van elke organisatie. Waarschijnlijk gebruik je al jarenlang dezelfde software. Maar je organisatie groeit en digitale veranderingen zijn constant. Hoe weet je of je systemen nog wel voldoen aan de verwachtingen? En kan je huidige software de groei van je bedrijf wel aan?

Hoe toekomstbestendig is jouw digitale architectuur?

Verschillende situaties kunnen leiden tot de behoefte aan een technische audit. Net als een auto heeft software regelmatig onderhoud nodig. Een technische audit fungeert dan ook als de eerste stap in het optimaliseren van je software, aangezien we de zwakke plekken binnen je systeem onderzoeken. 

Na een grondige technische audit kijk je naar de mogelijke vervolgstappen om je digitale architectuur te optimaliseren.

Neem contact met ons op 

 

Wat kan ik verwachten van een technische audit?

Bij een technische audit wordt je software grondig geïnspecteerd. We creëren een actueel beeld van jouw huidige applicatielandschap. Denk hierbij aan de manier waarop de verschillende applicaties worden gebruikt en hoe alle systemen aan elkaar zijn gekoppeld. Verder onderzoeken we de architectuur van de applicaties, oftewel de onderdelen binnen een systeem en hoe het systeem is opgebouwd. Je kan het zien als een soort bouwpakket dat met allerlei bouwblokken is samengesteld. De architectuur van de applicatie is ook opgebouwd met digitale componenten en functionaliteiten.

Wat wordt er onderzocht in een technische audit?

Na onze kennismaking en een nader gesprek over de wensen en behoeften vanuit jouw organisatie, gaan we aan de slag met de audit, beoordelen de set van informatie en werken dit uit in een rapport met een advies en aanbevelingen. Die presenteren we natuurlijk aan jou en alle stakeholders binnen de organisatie tijdens een persoonlijke meeting. Hieronder vind je naar welke kwetsbaarheden wij opzoek gaan en waarom we naar jouw software framework kijken.

Kwetsbaarheden binnen de software

Allereerst worden alle mogelijke kwetsbaarheden in kaart gebracht. De kwetsbaarheden waar wij naar op zoek gaan zijn:

  • 1. De beveiliging van het systeem. We gebruiken hiervoor de OWASP lijst met de top 10 meest voorkomende security problemen. Belangrijk om te weten is hoe gevoelig de software is voor hackers.
  • 2. Lagging, oftewel de snelheid van het systeem.
  • 3. De toekomstbestendigheid van de software. We kijken of het systeem nog ondersteund wordt door Microsoft, of dat er al een nieuwere versie geïnstalleerd moet worden.

 

Deze kwetsbaarheden worden gecontroleerd via de Github Security Advisories database. Deze database combineert verschillende bronnen waarin bekende kwetsbaarheden van software systemen te vinden zijn. Met behulp van deze database analyseren wij nauwkeurig alle systemen. Zo creëren wij een gepast en nauwkeurig advies als het gaat om verbeteringen van de veiligheid van jouw software.

Het software framework

Belangrijk is het onderzoeken van de code waarin de software geschreven is. Zo kunnen wij zien of de codetaal mogelijk verouderd is en wellicht gemoderniseerd moet worden. Als wij optimalisaties willen doorvoeren spreken we van een softwareovername. Dit is een belangrijk aspect van het onderzoek, aangezien wij een gestructureerd advies willen geven voor mogelijke oplossingen.

Een softwareovername

Na een technische audit kan het voorkomen dat je jouw software of applicatie over wilt laten nemen en doorontwikkelen door een ander bureau. Een nieuwe digitale partnerschap aangaan lijkt misschien een grote stap. Maar één ding is zeker, als je organisatie groeit, wil je dat je software meegroeit. Jouw software door ons in beheer laten nemen? Lees hier rustig hoe wij dit aanpakken.

Hoe ziet een softwareovername eruit?

 

Heb je behoefte aan een technische audit?

Voor een eenmalig bedrag van €2500 doen we een technische audit en stellen we een duidelijk advies samen, die jouw organisatie op weg helpt. Bij ons technische development team ben je in goede handen. Heb je vragen of behoefte aan een vrijblijvend gesprek? Bel Vincent of stuur hem een mail! Hij denkt graag met je mee!

Bel Vincent

Mail Vincent