Agile werken, in specifiek scrum, is een methode waar wij mee werken als het gaat om onze klanten projecten. Scrum is in ons opzicht de ideale manier van werken aangezien de digitale technologie constant in verandering is. Via tweewekelijkse sprints doen wij telkens kleine opleveringen van een werkend product. Zo creëren we ruimte voor creativiteit en tussentijdse aanpassingen. Ook werkt scrum met projectteams die nauw met elkaar en met de klant samenwerken. Dit zorgt voor een leuke onderlinge sfeer en een goede communicatie met de klant.
Sinds kort is onze back-end developer, Marvin, Scrum Master geworden. Als developer vond hij het klantencontact altijd heel leuk dus toen hij de kans kreeg om de functie van Scrum Master te vervullen, greep hij die met beide handen aan. Zijn nieuwe rol is allesbehalve eentonig, en dat is wat hij nou juist zo leuk vindt! In dit interview neemt Marvin ons mee in zijn dagelijkse leven als Scrum Master.
Als Scrum Master heb ik een belangrijke rol in het faciliteren en begeleiden van het scrumproces binnen projecten. De taken die daarbij horen zijn het plannen en voorzien van diverse meetings. Denk hierbij aan de sprint planning, daily scrum meetings, sprint reviews en retrospectives. Ook ben ik het aanspreekpunt voor de klant als het gaat om vragen of problemen met het scrumproces. Ik werk nauw samen met de projectmanager en de product owner (de klant) en bied ondersteuning in de vorm van coaching en adviezen binnen het project. Dit is belangrijk voor een soepel verloop, omdat de product owner misschien nog geen ervaring heeft met de scrum methode. Dat is natuurlijk helemaal niet erg! Maar er is wel iemand nodig die de product owner daarin begeleidt. Daarbij is het ook belangrijk dat ik vanaf het begin de methode goed uitleg en de meetings die erbij horen goed verlopen. Vooral in de beginfase van het project is dat belangrijk, daarna gaat het altijd best soepel.
Binnen W3S Digital ben ik niet de enige met interesse voor Agile werken. We gebruiken de methode al jaren, aangezien het een superfijne werkwijze is. Ik vind het leuk dat de klant actief meewerkt aan projecten en dat we kwalitatief hoge service leveren doordat er tussentijds veel vrijheid en ruimte is voor aanpassingen. Natuurlijk had ik al veel verstand van scrum, ik had alleen nog niet de titel van scrummaster. In het begin van het jaar heb ik een aantal doelstellingen voor mezelf opgeschreven over wat ik zou willen bereiken dit jaar op werkgebied. Deze doelstellingen in combinatie met mijn interesse in scrum hebben mij geïnspireerd om de volgende stap te zetten in mijn carrière. Het leek mij erg leuk om deze nieuwe uitdaging aan te gaan en mij verder te ontwikkelen op het gebied van Scrum en Agile werken.
Natuurlijk! Een scrum team binnen een project bestaat uit de developers, product owner en natuurlijk de Scrum Master. Als developer lag mijn focus op het coderen en droeg ik direct bij aan de productontwikkeling. De Scrum Master focust zich meer op het begeleiden van het gehele proces binnen het team. Denk hierbij aan het reflecteren op de afgelopen sprints: Wat ging er goed? Wat kan er beter? Waar lopen we in het scrum proces tegenaan? Is de klant tevreden over de meetings en wat het team heeft opgeleverd? Aan de hand van zulke analyses spreek ik de developers en de product owner aan over de aanpak. Zo kunnen wij als team flexibel blijven werken en ons werkproces, waar nodig, aanpassen.
Ik vind het leuk dat deze nieuwe rol een sociale rol is. Ik merk aan mezelf dat ik socialer ben geworden en ook heb ik veel klantencontact. Ook heb ik meer verantwoordelijkheid gekregen, want ik coördineer de meetings en ben het aanspreekpunt voor problemen in het proces. Al met al, ben ik erg blij met de nieuwe functie!
Ben jij benieuwd geworden welke voordelen Scrum kan bieden voor jouw organisatie? Lees een van onze andere blogs. Heb je vragen over Scrum of wil je meer weten over onze organisatie? Plan een vrijblijvend gesprek in met Vincent!