Verschillende applicaties die communiceren met één database

  • Onderwijs
  • Koppelingen
  • Maatwerk Software

NVAO

afbeeldingen worden geladen...

De NVAO levert accreditaties voor opleidingen en beoordeelt de kwaliteit van hoger onderwijsinstellingen. Hiervoor hebben zij toegang nodig tot verschillende databases waarin alle opleidingen, onderwijsinstellingen en accreditatiedata staan. Voor de NVAO hebben wij verschillende applicaties gebouwd die met elkaar en de databases kunnen communiceren via API’s

  • - Koppeling met verschillende databases
  • - Overzichtelijke flow van data
  • - Migratie naar Azure

Voor Vlaanderen en Nederland

Onderwijsinstellingen kloppen bij de Nederlandse-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) aan voor accreditaties van bestaande en nieuwe opleidingen. Daarbij beoordeelt het NVAO ook de kwaliteit van het hoger onderwijs. Omdat zij zowel Nederlandse als Vlaamse opleidingen accrediteren, werken zij met verschillende (externe) databases waar alle data van de opleidingen, onderwijsinstellingen en accreditatiedata in staan. Deze databases werden nog handmatig up-to-date gehouden. Om dit efficiënter en minder foutgevoelig te maken hebben wij verschillende applicaties en koppelingen gebouwd die met elkaar en de databases kunnen communiceren.

VIP / NIP

Voor NVAO hebben wij de VIP (Vlaams Informatie Programma) en de NIP (Nederlands Informatie Programma gebouwd. Via deze webapplicaties kan NVAO de accreditaties voor Vlaamse en Nederlandse regio aanmaken, wijzigen of intrekken. De VIP en de NIP halen data uit vijf verschillende database. Om ervoor te zorgen dat de NVAO altijd met accurate data werkt, hebben wij koppelingen gebouwd waardoor de databases gegevens kunnen uitwisselen. Wanneer er wijzigingen gemaakt worden door NVAO in de webapplicaties wordt deze data ook automatisch bijgewerkt in de databases. Omdat de Vlaamse overheid alle gegevens over instellingen, opleidingen en accreditaties in haar eigen database bewaard, wordt deze externe informatie via een extra beveiligde SOAP-API opgehaald.

Monitoring van de applicaties

Met zoveel verschillende applicaties die met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen is het belangrijk om problemen snel op te pakken. Om de applicaties te monitoren, maken wij gebruik van Sentry. Via deze applicatie, die door onszelf gehost wordt, komen foutmeldingen binnen. Is het een kritieke error? Dan ontvangen onze developers een notificatiemail om het probleem direct op te pakken.

Migratie naar Azure

Sinds kort zijn de data en applicaties van NVAO overgegaan naar Azure. Om dit te kunnen realiseren, hebben wij de vijf bestaande databases samengevoegd in één NVAO-database. Om een duidelijk onderscheid te maken is voor elke legacy database een eigen schema gecreëerd. Door deze schema’s te gebruiken, is de migratie naar Azure een stuk eenvoudiger geworden waardoor we een snelle overgang konden laten plaatsvinden en alle applicaties nu in de nieuwe samengevoegde opzet staan.

Bekijk ook andere cases binnen het onderwijs