9 augustus 2017

How-to: optimaliseren van Google AdWords campagnes

google

Google AdWords kan een geweldige manier zijn om het relevante verkeer naar je website te vergroten, maar je kan er ook geld mee verspillen. Helaas zien wij nog te vaak organisaties die  in de tweede categorie vallen, dat willen wij voorkomen.

Door je campagnes te optimaliseren krijg je meer zicht en grip op jouw advertenties. Het zorgt ervoor dat je meer resultaat krijgt met het geld dat je investeert. Maar hoe optimaliseer je je AdWords campagnes?

Conversies toevoegen

Eigenlijk is dit geen optimalisatiepunt, maar meer een iets dat standaar in je campagnes moet zitten: conversie! Zorg er altijd voor dat je een conversiepunt hebt toegevoegd aan je campagne, hiermee kun je het succes van de campagne meten. Het is de basis van het optimalisatieproces.

Vind je het lastig vinden om een conversiepunt op je website te vinden? Denk dan goed na wat het doel is van je website/campagne en koppel hier een conversie aan vast. Een conversiepunt is niet altijd een whitepaper download, het kan ook ‘het bekijken van 8 pagina’s op mijn website’ zijn.

Het meten van conversie is een goede manier om het succes van een campagne te meten. Let wel op: ga pas beslissingen maken op basis van het aantal conversies als de campagne een aantal maanden loopt! Anders kan het zijn dat je (toekomstige) succesvolle campagnes vroegtijdig stopzet.

Check de zoekwoorden (keywords)

Mocht je campagne al een tijd lopen wil ik je allereerst adviseren om te kijken naar de prestaties van je zoekwoorden. Kijk vooral naar de Quality Score van de zoekwoorden, is deze heel laag? Overweeg dan om dit zoekwoord te verwijderen.

Naast het analyseren van de huidige zoekwoorden is het ook handig om zoekwoorden toe te voegen of bepaalde woorden als ‘negatief’ in te stellen. Dit doe je onder keywords>search terms:

Zoekwoorden toevoegen
In het tabje ‘search terms’ komen alle zoekwoorden naar voren die gebruikt zijn door de doelgroep. Het kan voorkomen dat er zoekwoorden gebruikt worden die niet in je campagne staan, deze kun je hier toevoegen.

Wij zijn bijvoorbeeld een aantal keer gevonden met de zoekterm ‘hoe schrijf je een briefing’, terwijl deze zoekterm niet in de campagne staat. Deze zoekterm sluit goed aan bij onze campagne, dus hebben wij hem toegevoegd:

Negatieve zoekwoorden verwijderen
In dezelfde lijst kun je ook zoektermen tegenkomen die niets te maken hebben met je campagne. Vaak zijn dit zoektermen die maar voor een deel overeenkomen met je campagnedoelen.

Een voorbeeld van een negatief zoekwoord bij onze campagne was het gebruik van de zoekterm ‘briefing samsung’. Onze campagne is bedoeld voor website briefing, daarom hebben wij besloten de zoekterm toe te voegen als negatief zoekwoord:

Onze advertentie worden vervolgens niet meer weergegeven als iemand zoekt op ‘briefing samsung’.

Advertenties analyseren en optimaliseren

Controleer het doorklikratio (CTR) van je advertenties en bekijk welke je zou kunnen verbeteren. Het CTR geeft het succes aan van je advertenties en is van groot belang bij het behalen van succes.

Voor een klant van ons zijn wij vorig jaar aan de slag gegaan met de advertenties. Zij gebruikten al jaren dezelfde advertenties en hebben nooit A/B tests uitgevoerd, dit resulteerde uiteindelijk in een CTR van 0,95%:

Wij zijn hiermee aan de slag gegaan. In samenwerking met deze klant hebben wij voor iedere campagne een aantal nieuwe advertenties getest en toegevoegd en het resultaat mag er wezen: een CTR van rond de 3% per maand!

Blijf je advertenties optimaliseren. Het onderstaande voorbeeld laat zien welke organisatie AdWords goed benut:

De eerste organisatie betaald waarschijnlijk meer en krijgt minder resultaat. Gebruik alle mogelijke ruimte die de advertentie biedt!

Gebruik relevante landingspagina’s

Wij zien te vaak dat de homepage wordt gebruikt als landingspagina voor iedere advertentie: doe dit niet! Je hebt een CMS met hierin de mogelijkheid om tientallen pagina’s toe te voegen, maak hier gebruik van.

Wij adviseren om sowieso per advertentiegroep een landingspagina op te zetten met hierin zoveel mogelijk relevante informatie. Het beste is natuurlijk als er een conversiepunt is toegevoegd aan de pagina. Een goed voorbeeld:

De landingspagina is kort maar krachtig zoals je ziet. Het is mogelijk om direct een gratis proefversie op te vragen. De landingspagina is relevant en to-the-point.

Start nu!

Het optimaliseren van je campagnes kost tijd, maar het zorgt voor zoveel resultaat! Zelfs als je wekelijkse een aantal kleine aanpassingen maakt ga je het verschil merken. Start nu dus met het optimaliseren!

Wij kunnen je altijd helpen met advies op maat voor jouw campagnes. Neem gerust contact met ons op door te mailen of te bellen!

Geschreven door: Wouter