3 november 2017

Google Site Search: gratis alternatief in Umbraco

digital development
umbraco

Het einde van Google Site Search zit eraan te komen. Google Site Search wordt gebruikt om een zoekfunctie gebaseerd op de zoekmachine van Google te kunnen integreren in websites. Als je niks doet wordt het in april 2018 automatisch vervangen door Google Custom Search. In deze blog leggen we de gevolgen uit én wat W3S Digital hierin kan betekenen.

Voorbeeld W3S Google Search

Wat gaat er veranderen?

Sinds april 2017 is Google al gestopt met het verkopen van Site Search. Vanaf 1 april 2018 wordt Google Site Search automatisch vervangen door Google Custom Search. Doe je niks? Dan blijft de zoekfunctie wel werken, maar worden er ook advertenties van andere bedrijven op je website getoond. Dat betekent dat advertenties van concurrenten in de zoekresultaten van jouw eigen website kunnen verschijnen. Om te voorkomen dat er advertenties op de websites van onze klanten worden getoond hebben onze developers een alternatief ontwikkeld.

Alternatief: W3S Google Search

De W3S Google Search is het gratis alternatief voor Google Custom Search dat onze developers ontwikkeld hebben. De W3S Google Search spreekt de bestaande Google API aan en toont de resultaten zonder advertenties. Hiermee hebben we de kracht van het Google algoritme gecombineerd met de zoekinterface van W3S Digital.

Volledig geïntegreerd in Umbraco CMS

De mogelijkheid om de zoekfunctie zelf te managen via het Umbraco CMS is het grote voordeel van ons alternatief. We bieden hiermee maatwerk doordat je zelf de instellingen in het CMS kan beheren. De W3S Google Search is een aparte sectie in Umbraco waarin je onder andere de volgende instellingen kunt doen:

  • Aantal items per pagina
  • Laden van meer zoekresultaten door een knop, paginering of scrollen met auto load
  • Zoekterm, laadtijd en weergave resultaten
  • Typfouten verbeteren (bedoelde u...?)

Voorbeeld typfout in zoekresultaten

Naast de instellingen kunnen er ook filters ingesteld worden. Je kan het zoekresultaat filteren op type content van je website (toon alleen nieuws, agenda of producten enz.). Ook kun je bijvoorbeeld resultaten van 2 jaar of ouder uitsluiten of alleen resultaten met PDF tonen. Dit alles geheel in gestyled met de nodige CSS. TEvens kunnen er (fallback) thumbnails kunnen worden ingesteld.

Tot slot kan je via het CMS ook statistieken over de meeste gezochte onderwerpen, pagina’s en typfouten inzien. Met de inzichten uit deze statistieken kun je de website optimaliseren voor je bezoekers.

Kortom, met de W3S Google Search blijft de zoekfunctie goed werken, bieden we maatwerk en worden er geen advertenties van concurrenten getoond.

Geen kosten!

In tegenstellingen tot ander aanbieders van Site Search zijn er aan ons alternatief geen maandelijkse kosten verbonden. Doordat we de bestaande Google API aanspreken is het alternatief gratis te gebruiken tot 100 zoekopdrachten per dag. Zoeken gebruikers vaker op je website? Voor €5,- krijg je van Google 1000 zoekopdrachten extra per dag.

Umbraco Community

Als actief lid van de Umbraco community delen we onze kennis regelmatig met andere ontwikkelaars. Om Umbraco ontwikkelaars te helpen hebben we ons alternatief als open source module aangeboden binnen de community.

Wij helpen je graag

Wil je de zoekfunctie op je website verbeteren en advertenties van je concurrenten voorkomen? We helpen je graag met het implementeren van de W3S Google Search in jouw website. Gebruik je een ander CMS? Via de open source module kan je beschikking krijgen over de basis, maar deze bevat geen instellingen, filters, styling en statistieken. Neem contact met ons op via 010 – 2700 333 of info@w3s.nl om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.

Geschreven door: Tom Schimmel