28 september 2017

Featured snippets: wat zijn het en hoe kan je ze gebruiken voor je website?

google

Je hebt het vast wel eens gezien, de antwoord box als je een vraag stelt in Google. Dit zijn featured snippets, in deze blog leggen we uit wat het zijn en hoe je ze kan gebruiken voor je eigen website.

Wat zijn featured snippets?
Featured snippets zijn de uitgelichte antwoorden op vragen die in de zoekresultaten van Google gesteld worden. Het antwoord op deze vragen wordt helemaal bovenaan de organische resultaten weergegeven. Daarom worden de featured snippets ook wel positie #0 genoemd. In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een featured snippet van W3S Digital op de vraag: ‘wat is een api’.

De voordelen van featured snippets
Door je website zo optimaal mogelijk in te richten kan deze bij bepaalde zoektermen boven de reguliere organische resultaten geplaatst worden! Dit is de beste organische (gratis) plek die je pagina in de zoekresultaten van google kan bemachtigen.

Een ander voordeel is dat Google direct het antwoord op een vraag weergeeft. Zonder te klikken krijgen deze personen vaak al de informatie die ze zoeken. De personen die doorklikken naar je website willen vaak nog meer informatie over een bepaald onderwerp weten, hierdoor krijg je meer relevante websitebezoekers!

Featured snippets toepassen voor je eigen website
Featured snippets worden voornamelijk weergegeven om ‘hoe’ en ‘wat is’ vragen in Google te beantwoorden. Het algoritme van Google bepaalt zelf wanneer en van welke website featured snippets worden weergegeven. Echter kan je Google met onderstaande tips wel beïnvloeden om te kiezen voor een featured snippet van jouw website.

Pagina structuur
Content die wordt getoond als featured snippet komt vaker van pagina’s waarop de structuur overzichtelijk is. Zo dient de vraag letterlijk terug te komen in de titel of kop van de pagina. Het belangrijkste keyword uit de vraag dient tevens in de URL terug te komen. Voor het antwoord is het van belang om zo gedetailleerd en beknopt mogelijk antwoord te geven op de vraag. Door opsommingstekens of een stappenplan te gebruiken maakt de pagina meer kans op een vermelding als featured snippet.

Wees relevant en volledig
Geef op de pagina niet alleen antwoord op een bepaalde vraag, maar behandel een product, dienst of thema in zijn geheel. Op de pagina kunnen meerdere vragen over een bepaald onderwerp beantwoord worden. Hoe completer en relevanter je pagina is voor bepaalde vragen en/of onderwerpen (en natuurlijk bezoekers), hoe groter de kans dat je pagina in een featured snippet wordt vertoond.

Welke mogelijkheden zijn er voor jouw website?
Om de mogelijkheden voor jouw website te bekijken kan je gebruik maken van de Google Search Console. Met de zoekanalyse binnen Google Search Console kan je kijken op welke organische zoekwoorden je website wordt getoond. Door te filteren op vraagwoorden zoals ‘wat’, ‘wanneer’, ‘welke’ en ‘hoe’ krijg je een overzicht op welke vragen je al in Google gevonden wordt.

Is je pagina geschikt voor featured snippets?
Door in de Google zoekbalk de pagina URL + zoekvraag te typen kan je kijken of pagina’s geschikt zijn voor een vertoning in featured snippets. Hiervoor dien je het volgende in te typen: site: (pagina URL) zoekvraag. Als je pagina geschikt is voor een featured snippet dan zal deze direct in de zoekresultaten getoond worden. Als je pagina niet vertoond wordt zal je deze eerst verder moeten optimaliseren.

Jouw feature snippet op Google?
Nu je weet op welke vragen en pagina’s je website als featured snippet getoond kunnen worden is het tijd voor de volgende stap: ervoor zorgen dat je feature snippet daadwerkelijk wordt uitgekozen! Het volgen van bovenstaande stappen betekent helaas niet dat je pagina gelijk door Google wordt uitgekozen als featured snippet. Dit heeft onder andere te maken met de concurrentie, content en relevantie van je pagina.

Heb je hulp of advies nodig? Bel ons gerust via 010 – 270 0333 of mail ons via info@w3s.nl

Geschreven door: Stefan Molenaar