13 juni 2012

Drupalcamp Gent 2012

event

Op vrijdag 25 mei was ons Drupal team op bezoek bij onze zuiderburen voor het Drupalcamp Gent 2012. Dit tweedaagse event wordt volledig georganiseerd door een team van vrijwilligers, gepassioneerd door Drupal.

Wij keken zelf alleen mee op vrijdag, en werden ondergedompeld in de wereld van Drupal en alle laatste ontwikkelingen op dit gebied. De topics waren in te delen onder verschillende categorieën, uiteenlopend van (frontend) development tot project management. Voor onze Drupallers waren vooral de topics over Views Bulk Operations (VBO) en het importeren van content via een Migratie Module interessant.

Views Bulk Operations maakt het mogelijk om op eenvoudige wijze acties uit te voeren op meerdere objecten in Drupal tegelijk. Dit bespaart een hoop tijd en zorgt er ook voor dat verschillende funtionaliteiten makkelijker geautomatiseerd kunnen worden. Tijdens de presentatie werden de basis functionaliteiten van VBO toegelicht en werd getoond hoe 'custom' acties op simpele wijze toegevoegd kunnen worden.

De sessie over het importeren van content maakte duidelijk hoe bestaande content (uit bijvoorbeeld een oude website, een ander CMS of een ander systeem) eenvoudig geïmporteerd kan worden in een nieuwe Drupal website. Vooral leuk aan deze presentatie was dat de code voor deze import 'live' werd geschreven. Tijdens het schrijven van deze code kwamen de presentatoren de nodige fouten tegen, en het was interessant om te zien hoe ze daarmee omgingen en hoe het debug proces in zijn werk ging.

De diepgang viel, voor onze doorgewinterde Drupallers, wel tegen; het Camp richt zich vooral op contentmanagers die de standaard Drupal modules gebruiken en wat licht programmeerwerk doen, terwijl er veel meer maatwerk mogelijk is binnen Drupal. Maar overall was het toch een nuttige dag met veel mooie voorbeelden en toepassingen van Drupal, die wij - na het nodige onderzoek - ook toe kunnen passen bij onze eigen klanten.

Geschreven door: Tineke de Buck