5 oktober 2017

Website design trends van de toekomst

digital design

De wereld is continu in beweging, zeker op online gebied zitten we momenteel in een stroomversnelling. Digitaal en online zijn een steeds belangrijker onderdeel in ons dagelijkse leven, dit beïnvloedt ook het design van websites.

Het stijgende aantal mensen dat ‘verbonden’ is zorgt ervoor dat gebruikers hogere eisen stellen aangaande de gebruikerservaring oftewel de User Expierence. Een oubollige interface ‘praatje-plaatje website’ is al lang niet meer voldoende. Vandaag wil ik daarom de web design trends van de toekomst bespreken.

Trends van de afgelopen jaren

Rond 2015 begon het minimalisme een trend te worden bij het vormgeven van online uitingen. Drukke en volle websites moesten plaats maken voor een minimalistisch design waarbij veel ruimte werd gebruikt:

Bovenstaande afbeelding is een website van modemerk ETQ. Op het eerste gezicht lijkt het eerder een afbeelding dan een website. Deze website is zo minimalistisch neergezet dat dit ten koste kan gaan van de gebruiksvriendelijkheid. Het is als designer dus belangrijk om de juiste balans tussen minimalisme en gebruiksvriendelijkheid te vinden.

Een onderdeel van het minimalisme is de flat design trend. Bij flat design ligt de focus op de overzichtelijkheid (clean look), veel aandacht voor ruimte, felle kleuren en 2 dimensionale illustraties:

Het lijkt erop dat dit voorlopig nog wel de website design trend van de toekomst zal zijn, alleen wordt er in 2017 een moderne twist aan gegeven!

Semi flat design

Het semi flat design is een nieuwe trend die voortborduurt op de trends van de afgelopen jaren. Semi flat design wordt ook wel flat 2.0 genoemd. Het design pakt als basis namelijk het minimalistische flat design, maar voegt er ‘leven’ aan toe door gebruik te maken van meer dimensies in bijvoorbeeld het beeldmateriaal of animaties.

Flat design op zich is vrij statisch. Maar de combinatie tussen flat design en driedimensionale elementen of kleurcontrasten zorgen voor net dat beetje extra. Bij W3S Digital zijn we er in ieder geval heel erg fan van!

Kijk eens naar dit voorbeeld van Trimm:

Animaties [meer interactiviteit]

Animaties zijn een andere grote trend in webdesignland. Animaties zien we steeds meer terug in webdesigns. Wat ook opvalt zijn de vele verschillende manieren waarop de animaties vormgegeven worden: gifjes, SVG, WebGL, CSS en video’s.

Animaties zorgen voor meer interactiviteit met de bezoeker. Het geeft een gevoel dat de website leeft. Een prachtig voorbeeld van een website die animaties gebruikt is Species in Pecies. De website brengt uitstervende diersoorten onder de aandacht door het gebruik van prachtige 3D-animaties.

Micro interacties

Meer interactiviteit wordt niet alleen bereikt door hele geanimeerde websites. Ook kleinschalige aanpassingen zorgen voor die extra touch op je website. Micro interacties wordt dit genoemd: dit zijn kleine animaties die je website verfijnen.

Een voorbeeld van een micro interactie vind je op onze nieuwe website van KPC Groep:

Zodra de gebruiker met zijn muis over een van de onderste vlakken beweegt popt er direct een kleur op en wijst het pijltje naar rechts waardoor de gebruiker ziet wat hij/zij kan selecteren en dat hier een detailpagina achter zit. Het lijkt een kleine aanpassing, maar het zorgt er echt voor dat bezoeker je website wordt ingezogen en duidelijk is wat er gaat gebeuren.

Particle background

Een bewegende achtergrond is in. Al lange tijd zien wij steeds meer websites die een bewegende achtergrond hebben door middel van een video. Nu is er ook de particle background!

De nieuwe trend die achtergrondvideo’s op de website moet vervangen. De particle background is een javascript animatie voor op de achtergrond van je website:

Het grote voordeel van de particle background is dat de content van een website veel sneller laad en de bewegingen zijn een stuk subtieler t.o.v. een video.

Website design bij W3S Digital

Wij blijven uiteraard niet stil zitten wat betreft deze design trends! Zo gebruiken wij steeds vaker micro interacties zoals bij KCR.nl, daarnaast zijn wij druk bezig met het ontwikkelen van toffe animaties bij de ontwikkeling van een aantal nieuwe websites!

Bij W3S Digital vinden we dat onze website natuurlijk niet achter kan blijven, daarom hebben we enkele van bovenstaande trends ook in onze eigen website terug laten komen. Lees hier meer over onze nieuwe website.

Geschreven door: