26 juli 2017

Waarom visuele content zo belangrijk is voor je website

digital design

Vandaag de dag krijgt iedereen bakken met informatie te verwerken. Van advertenties tot social media en dan hebben wij het niet eens over de informatie die daadwerkelijk interessant is. Het is dan ook niet raar dat onze concentratieboog net zo groot is als die van een goudvis!

Hoe zorg je ervoor dat jouw website eruit springt en de lezer geboeid blijft als je maar 8 seconden hebt om hen te overtuigen. Het antwoord hierop is: gebruik visuele content!

De feiten liegen er niet om

Mensen zijn visueel ingesteld, graag wil ik dit laten zien door middel van visuele content!
Bron: Frankwatching

Nu kan ik al deze gegevens wel in tekst-vorm neerzetten, maar met dit plaatje zie je alles in een oogopslag!

Het lijkt erop dat visuele content alleen nog maar belangrijk. Het is zelfs bewezen: uit onderzoek is gebleken dat mensen meer onthouden wanneer ze iets zien (80%) dan wanneer ze iets lezen (20%).

Een goed voorbeeld hiervan zijn verkeersborden. Een automobilist heeft maar enkele seconden om het bord te ‘lezen’:

Niemand kan ik die tijd een hele tekst lezen, maar het echte verkeersbord geeft direct de situatie weer. Deze regels gelden (misschien in mindere mate) ook voor jouw website!

De 'juiste' website

Allereerst moet je website geschikt zijn voor het gebruik van visuele content. Zorg ervoor dat de ruimtes volledig wordt benut. Een voorbeeld van een websites die dit niet goed doet:

De website is heel smal waardoor er veel potentie verloren gaat. Kies in plaats daarvan voor een brede websites, waarmee visuele content beter tot zijn recht komt. Let op: visuele content op je website zijn niet alleen de video’s en infographics op je blogpagina’s, maar ook de header op de homepage!


Website met focus op visueel

Met een aantal woorden en een video weet Agantty direct weer te geven wat ze doen en waar ze voor staan, mijn aandacht hebben ze!

Soorten visuele content

Afhankelijk van het doel van je website kun je kiezen uit verschillende soorten content. Graag wil ik kort de belangrijkste vormen behandelen, aan de hand van een voorbeeld.

  1. Afbeeldingen

Het hart van het ontwerp van je website. De beelden op je website zeggen zoveel over de organisatie. Het maakt of breekt de website. Denk daarom goed na welke afbeeldingen je wil gebruiken en welke boodschap je hiermee wil overbrengen.

Bekijk hier een aantal voorbeelden van websites die visual storytelling gebruiken door middel van afbeeldingen. Een ander mooi voorbeeld is de website van Patagonia. Zij gebruiken mooie foto’s om hun boodschap over te brengen:

Natuurlijk heeft niet iedereen de beschikking over zulke mooie beelden. Wij raden iedereen aan om tijd te investeren in het maken of het zoeken naar de perfecte beelden voor je website. Denk erover na om iemand in te huren of kijk op kwalitatieve stockfoto websites.

  1. Video’s

Het gebruik van video’s is een must have tegenwoordig. Bij veel nieuwe websites staan video’s centraal (kijk alleen bijvoorbeeld naar onze homepage!). Video’s zorgen ervoor dat je in een aantal seconden meerdere boodschappen over kunt brengen.

Video’s zijn uitermate geschikt voor het bieden van informatie over je product of dienst. Denk bijvoorbeeld aan productvideo’s of tutorials. Het schieten van video’s kost veel tijd en moeite. Probeer het daarom simpel te houden als je weinig middelen hebt. Tegenwoordig is een iPhone 7 camera goed genoeg, mits je hem goed gebruikt.

Kijk bijvoorbeeld alleen al naar deze beelden:

Voor het maken van video’s moet je het dus altijd zo simpel mogelijk houden, als je geen professional bent. Met een goed statief kom je al een heel eind. Zelf hebben wij recentelijk een leuke video geschoten over de werkdag van onze accountmanager Anouk!

  1. Infographics

Vooral populair bij marketingbureaus. Infographics zijn de beste manier om facts en figures op een leuke manier te brengen. Kijk bijvoorbeeld naar de onderstaande infographic, deze is veel pakkender voor het oog dan een lap tekst:

Vroeger was het maken van infographics alleen weggelegd voor de echte designers, maar tegenwoordig kan iedereen een infogrpahoc maken. Maak gebruik van tools of programma's zoals Piktochart, waarmee je je eigen infographic in elkaar kan zetten.

Voordat je een infographic gaat maken moet je natuurlijk wel genoeg informatie voorhanden hebben. Kies een onderwerp waar je organisatie veel affiniteit mee heft en waarvan je verwacht dat je doelgroep er wat aan heeft! Hier vind je alvast een aantal leuke voorbeelden.

  1. Presentaties

Presentaties helpen met het compact bieden van een grote hoeveelheid informatie. Het is vooral handig als de bezoeker haar tijd moet nemen om content door te lezen, dit gaat heel lastig met een video of wordt onoverzichtelijk in een infographic.

Slideshare is de manier om je presentaties om te zetten in visuele content. Een voorbeeld hiervan is de presentatie van Google Chairman Eric Schmidt. In 54 sheets laat hij zien hoe Google precies werkt.

https://www.slideshare.net/ericschmidt/how-google-works-final-1?ref=https://blog.hubspot.com/marketing/inspiring-slideshare-presentations-for-marketers-list

Enorm gebruiksvriendelijk weergegeven en je klikt als een soort verhaal door de presentatie heen.

Je website visueler maken!

Hopelijk begrijp je nu beter waarom visuele content belangrijk is voor je website en welke vormen je het beste kunt gebruiken. Wij adviseren iedereen om meer aan de slag te gaan met het vertellen van verhalen door middel van beelden.

Geschreven en visuele content moeten elkaar aanvullen op je website. De een kan niet zonder de ander, denk hieraan als je content creëert. Mocht je nog vragen hebben of zoek je advies van een internetbureau op het gebied van visuele content en design? Stuur ons een mailtje of bel!

Geschreven door: Wouter
Cookies?

We gebruiken cookies om het functioneren van onze website te verbeteren. De gegevens worden volledig anoniem verzameld.