Op vrijdag 17 mei waren wij (Maarten & Tineke) aanwezig bij What Design Can Do in de Stadsschouwburg in Amsterdam.
Tineke ging naar: "What design can do for challenges" door Hellicar & Lewis. Midden in de Apple Store werden groepjes gevormd die m.b.v. Paper Prototyping concepten moesten pitchen. Doel was om vooral niet te veel uit te leggen bij je concept, maar het te verbeelden met tekeningen & acteerwerk. De nadruk lag op interactieve concepten; wat kun je bijvoorbeeld doen als je een "kudde" drones en een ongekende hoeveelheid geld & middelen tot je beschikking hebt? De workshop was een oefening in creatief & out of the box denken, en vooral erg leuk om bij te wonen.
Maarten ging naar de breakout session: "What design can do for vision" door Mike Kruzeniski van Twitter. De hoofdlijn van de breakout was hoe je concreet van concept naar daadwerkelijk product kunt komen door middel van design. Heel concreet en bruikbaar voor in ons dagelijks werk. Grote bedrijven hebben vaak concept afdelingen (denk aan auto bedrijven), waar futuristische ontwerpen worden bedacht om daarna teruggebracht te worden tot iets wat daadwerkelijk in de markt gezet kan worden. Hoe zinvol is dit? En hoeveel energie krijg je daarvan als ontwerper? Weinig, volgens Mike. Sterker nog, het ontwerpen van dingen die nooit op die manier gerealiseerd worden is frustrerend en gaat voorbij aan de innovatiekracht van de ontwerper. Daarentegen kan het voor een bedrijf moeilijk zijn om te vernieuwen om de manier die ontwerpers vaak willen, want als je veranderd binnen een geoptimaliseerd productieproces riskeer je verlies van productiekracht. En dus inkomensten. Als designer moet je daarom kunnen laten zien dat je idee klaar is voor productie, vanuit elke hoek. Dat geeft aan dat je als designer tegenwoordig eigenlijk een duizendpoot bent. Je moet naast estetisch inzicht, ook functioneel inzicht hebben en de zakelijke potentie van je product in kunnen zien.
Natuurlijk hebben niet alle designers al deze vaardigheden, en dat hoeft ook niet. De ideale manier van werken is samenwerken: "partner, partner, partner", fouten verwachten, er ruimte voor maken, ervan leren, geduldig zijn, bedachtzaam zijn en vooral: "Do good work!".
Aan het eind van de dag gingen we geinspireerd weer naar huis! Volgend jaar weer?
We gebruiken cookies om het functioneren van onze website te verbeteren. De gegevens worden volledig anoniem verzameld.