14 april 2015

Inleiding tot Scrum: Het Scrum team

scrum

Scrum. Een veel gebruikte methode voor het managen van webprojecten. In een vorige blog beschreef mijn collega Ed een inleiding tot Scrum en dé voordelen ervan. Benieuwd welke rollen er zijn binnen het Scrum traject en welke rol jij als opdrachtgever inneemt? Lees dan snel verder.

In een serie van een aantal artikelen nemen we je mee in de wereld van Scrum. Vandaag nemen we de rollen binnen Scrum onder de loep. Eerst nog even een opfrisser. Wat is Scrum?

Scrum is een flexibele manier om een (software) product tot stand te brengen. Door deze aanpak te hanteren krijgen opdrachtgevers een website of web applicatie die beter aansluit bij wat ze (uiteindelijk) willen of in gedachte hebben. Waarom? De functionaliteiten binnen het te ontwikkelen product zijn niet ‘fixed’ maar vloeibaar. Veranderen de behoeften van de opdrachtgever tijdens het ontwikkelproces? Dan kunnen de nieuwe wensen gemakkelijk doorgevoerd worden.

Binnen Scrum werk je in een team met verschillende disciplines. Volgens Scrum zijn er drie verschillende rollen, namelijk die van de product-owner, de scrummaster en het ontwikkelteam. We behandelen de rollen één voor één.

Product-owner

De eerste rol is de rol van de product-owner. Deze rol is voor de opdrachtgever. Door deze rol ontvangt de opdrachtgever een plekje binnen het team en is hij nauw betrokken bij het gehele proces. Het is belangrijk dat de product-owner beslissingsbevoegd  is over het te ontwikkelen product binnen zijn bedrijf. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit veel efficiënter en sneller werkt tijdens het gehele project. In situaties waarbij dit niet het geval is, moet de product-owner alle beslissingen overleggen met andere collega’s, voordat er beslissingen genomen worden.

Managen van een product backlog
Wat zijn de activiteiten van een product-owner binnen het Scrum proces? De product-owner is verantwoordelijk voor het managen van de product backlog. Hij beschrijft de wensen van de website in zogenaamde "user story’s". Dit zijn beschrijvingen van acties die verschillende doelgroepen op de website kunnen uitvoeren. Deze beschrijvingen vormen samen een "product backlog" die de product-owner rangschikt op prioriteit. De belangrijkste functionaliteiten die ontwikkeld moeten worden, staan bovenaan.

Ontwikkelteam

Het ontwikkelteam is het team wat het (software)product daadwerkelijk gaat bouwen. Het team is multidisciplinair en zelforganiserend. Binnen het team komen de kwaliteiten, ervaringen en skills van diverse medewerkers bij elkaar en is er een duidelijke rolverdeling. Welke specialisten zijn er te vinden binnen het ontwikkelteam?

    • Backend developers
    • Een front-end developer
    • Een architect
    • Een ontwerper

Binnen het ontwikkelteam is er geen hiërarchie. Iedereen staat op gelijke hoogte. Het team is verantwoordelijk voor de kwaliteit en levert aan het eind van elke sprint een werkend (software)product op aan de klant.

Scrummaster

De laatste rol binnen het Scrum proces wordt vervuld door de scrummaster. Sommigen denken dat de scrummaster een projectmanager is, maar niets is minder waar. Daar waar een projectmanager zich bezighoudt met personele zaken, begeleidt de scrummaster het team door te zorgen dat het juiste proces wordt gevolgd. De scrummaster staat niet boven het team maar is een gelijkwaardige collega, waardoor de openheid en samenwerking wordt bevorderd.

De scrummaster is ook wel de “gatekeeper” van het ontwikkelteam. Hij zorgt ervoor dat het team ongestoord aan de sprint kan werken zodat ze zich volledig kunnen richten op de ontwikkeling van het product. Hij geeft antwoorden op alle procesmatige vragen en regelt de facilitaire voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan de vergaderruimte en de software.

Voorbeeldsituatie:
De product-owner belt en heeft een belangrijke technische vraag, die de projectmanager niet kan beantwoorden. In een eerdere situatie wordt de klant direct doorverbonden naar een developer. De developer helpt de klant, maar wordt tegelijkertijd wel gestoord in zijn werkzaamheden.

In de nieuwe situatie wordt de klant altijd doorverbonden naar de scrummaster. De scrummaster beantwoordt de vragen van de product-owner, zodat de developers niet worden onderbroken en geconcentreerd kunnen werken.

Scrum, een oplossing voor jou?

Nieuwsgierig of scrum voor jouw organisatie dé oplossing is bij de ontwikkeling van je nieuwe website? Heb je nog vragen over Scrum? Aarzel niet en neem gerust even contact met ons op!

Geschreven door: Tim Nieuwpoort
Cookies?

We gebruiken cookies om het functioneren van onze website te verbeteren. De gegevens worden volledig anoniem verzameld.