Zie jij ook steeds vaker plaatjes langs komen van producten als je ergens naar zoekt in Google? Deze komen vanuit de zogenoemde Google Shopping campagnes. Heel veel retailers zijn ermee aan de slag gegaan. Vandaag wil ik laten zien hoe je zelf zulke advertenties kan plaatsen.
Google Shopping biedt retailers de mogelijk om hun producten te promoten met afbeelding en prijs in plaats van ‘alleen’ tekst en uitleg. Voor organisaties die fysieke producten verkopen is dit veel effectiever. De bezoeker heeft het gevoel echt aan het winkelen te zijn. De beleving is beter.
Kort gezegd: Google Shopping is een tabje in Google. In het tabje worden advertenties van producten weergegeven op basis van het gebruikte zoekwoord. Hieronder een voorbeeld:
De advertenties komen niet alleen naar voren als je het Google Shopping tabje bezoekt, maar ook in de zoekmachine zelf. Bijvoorbeeld als je op ‘televisie’ zoekt:
Het is mogelijk dat de Google Shopping-resultaten boven de ‘gesponsorde’ resultaten tevoorschijn komen in plaats van ernaast.
Je moet de volgende stappen zetten om ervoor te zorgen dat je Shopping advertenties weergegeven worden:
De product feed is een feed met hierin alle benodigde informatie per product. Er zijn verschillende manieren om je product feed te beheren:
De tekst bestandjes worden vaak gebruikt door kleine organisaties omdat dit niet zo ingewikkeld is. Product feeds in .txt-bestanden worden vaak gemaakt in programma’s als Excel of Google Sheets.
XML’s worden opgesteld door organisaties die veel verschillende producten willen verkopen of product feed willen koppelen met hun eigen database. De XML wordt automatisch geüpdatet zodra er nieuwe producten aan toegevoegd worden. De XML hoeft dus maar eenmalig geconfigureerd worden.
Feed opstellen
Zodra je hebt bepaald welke manier voor jouw organisaties het beste is ga je aan de slag met het opstellen van de feed. Zorg ervoor dat je specifieke productgroepen bij elkaar zet, zodat je deze later eenvoudig in een aparte advertentiegroep kan zetten.
Als voorbeeld gebruiken wij een product feed die wordt beheerd door middel van een tekst (.txt) bestand. Mocht je een product feed willen opstellen met XML, dan is de configuratie iets anders.
Kies de producten die je wilt gebruiken voor de campagne en zoek vervolgens de volgende productspecificaties erbij:
Dit zijn de vereisten voor het opstellen van een product feed. Het is altijd goed om aanvullende informatie te geven als je deze voorhanden hebt.
Let op: bij producten als kleding is er meer aanvullende informatie noodzakelijk zoals geslacht, prijs, maat etc. Check deze link om te zien aan welke voorwaarden je moet voldoen.
Zodra je al deze gegevens hebt ingevuld is het goed om in te zoomen op specificaties zoals titel en beschrijving. Hier worden producten op gevonden. Het is belangrijk hier extra aandacht te geven, zodat je producten gevonden worden op de zoekwoorden die je in gedachten hebt.
Voorbeeld van een product feed in Google Sheets
Als de product feed af is, upload de deze in Google Merchant Center.
Nu je een product feed hebt opgesteld is het tijd om aan de slag te gaan met Google Merchant Center. Maak een account aan en claim je eigen domein. Mocht je niet precies weten hoe je dat moet doen, check dan even deze link. Koppel vervolgens je AdWords account.
Nu gaan we de product feed registreren en uploaden. Doe dit door te gaan naar ‘Feeds’ en op het grote plusje te klikken. Vul vervolgens de juiste gegevens in:
Wij gebruiken als voorbeeld een ‘Test Feed’
Kies de input methode en volg de stappen. Wij hebben als voorbeeld een Google Sheet bestand gekozen. Zodra je alles hebt geconfigureerd kun je de product feed uploaden:
Ga naar de aangemaakte product feed en haal hem op (door op Fetch Now’ te klikken). Wacht eventjes totdat hij alle gegevens heeft opgehaald.
Nu kun je checken of je product feed klaar is om gecreëerd te worden als Google Shopping campagne. Google heeft strenge voorwaarden waar producten aan moeten voldoen, dus het kan voor komen dat je het een en ander moet aanpassen. Zoals wij bij onze test feed:
Wij moeten dus andere URL’s toevoegen aan de product feed. Zodra je deze issues hebt verholpen kun je de feed koppelen aan een Shopping campagne!
Het aanmaken van een Shopping campagne gaat hetzelfde als bij een normale campagne. Voeg een nieuwe campagne toe:
Zorg ervoor dat je Google Merchant Account gekoppeld is aan AdWords, anders is het niet mogelijk om je product feed op te halen.
Target de campagne zoals alle andere. Gebruik advertentiegroepen als je verschillende productengroepen hebt en voeg locaties toe als dit nodig is. Google Shopping campagnes zijn hetzelfde als je andere campagnes in AdWords. Maak de campagne actef!
Zo, nu heb je alle stappen gezet en een eigen Google Shopping campagne opgesteld en gelanceerd. Goed gedaan!
Kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig bij het opstellen van jouw Shopping Campagne? Geen zorgen, wij helpen je. Bel ons even via 010-2700 333 of stuur mij even een mailtje!
We gebruiken cookies om het functioneren van onze website te verbeteren. De gegevens worden volledig anoniem verzameld.