14 januari 2016

Het einde van Internet Explorer

marketing

De ooit meest gebruikte browser ter wereld (marktaandeel van 95% in 2002) komt nu definitief aan haar einde. In maart vorig jaar kwam Microsoft met het nieuws dat ze de stekker uit Internet Explorer gaan trekken. Het bedrijf is nu gestart met het uitfaseren van de browser.

Vanaf 12 januari 2016 stopt Microsoft met de ondersteuning van Internet Explorer 8, 9 en 10. De gebruiker moet nu updaten naar Internet Explorer 11, om de veiligheid van browsen te kunnen waarborgen. Het is echter nog een kwestie van tijd voordat ze ook met deze versie stoppen. Het techbedrijf wil dat gebruikers overstappen naar de nieuwe Microsoft Edge browser in Windows 10.


Microsoft Edge

Verval

Internet Explorer is al lange tijd in verval. Microsoft loopt al jaren achter de feiten aan, vooral op het gebied van updates. Het grote voordeel van moderne browsers als Firefox en Chrome is dat deze veel vaker met updates komen, die ook zijn geautomatiseerd. De gebruiker merkt niets van de updates, maar plukt er wel de vruchten van. In tegenstelling tot Internet Explorer waar dit handmatig moest gebeuren.

Google Chrome zit bijvoorbeeld op dit moment op versie 47 en Firefox op 43. Het verval van Internet Explorer (nu op versie 11) is dus deels toe te kennen aan het aantal updates en het gebrek aan automatisering van deze updates. De browser is uiteindelijk ten onder gegaan door een gebrek aan vernieuwing. Microsoft Edge, de spirituele opvolger van Internet Explorer, moet nu de concurrentie aangaan met toppers als Firefox en Chrome.

Wat te doen

De meeste bedrijven zijn al overgestapt naar een andere browser, maar bedrijven die bepaalde software hebben die compatibel is met Internet Explorer raden wij aan om zo snel mogelijk te updaten naar IE 11.

Weet je niet welke versie je op dit moment hebt, ga dan naar Internet Explorer. Klik op het tandwieltje rechts bovenin en klik op ‘About Internet Explorer’. Heb je een verouderde browser? Klik dan op de downloadlink onderaan dit artikel.

Microsoft is ook van plan om te stoppen met de ondersteuning van Internet Explorer 11. Het is dus verstandig om nu al te kiezen voor Edge, Google Chrome of Firefox (of een andere browser). Op deze manier ben je blijvend beschermd tegen gevaren als hackers en virussen.

Download browsers:

Geschreven door: Wouter
Cookies?

We gebruiken cookies om het functioneren van onze website te verbeteren. De gegevens worden volledig anoniem verzameld.