29 mei 2015

Hebben de Microsoft development tools nog een toekomst?

digital development

Als ondernemer wil je dat je website is ontwikkeld met de modernste technieken. Vooral bij grotere applicaties legt de techniek namelijk de basis waarmee je voor een lange tijd moet werken. Is het .NET framework van Microsoft een goede ontwikkelomgeving voor het bouwen van een nieuwe website? Is PHP niet beter met haar open source code en projecten? Ed, Chief Technology Officer van W3S Digital, geeft hier antwoord op.

Een webapplicatie of website bestaat tegenwoordig uit meer onderdelen dan een aantal statische HTML pagina's. Er worden vaak koppelingen ontwikkeld met diverse backoffice systemen en de frontend, ook wel de ‘voorkant’ van de website, bestaat vaak uit een Javascriptbibliotheek. Microsoft tools worden veel gebruikt bij het bouwen van webapplicaties. Hebben deze tools van Microsoft nog een toekomst? De volgende vraag behandelen we om hier een antwoord op te ontvangen.

Is PHP met haar open source code en projecten beter dan Microsoft en .NET?

Het antwoord op de vraag is simpelweg ‘nee’. Een paar jaar geleden was het antwoord misschien wel ‘ja’, omdat de toenmalige CEO Steve Balmer een behouden bewind voerde binnen Microsoft. Microsoft heeft met de komst van haar nieuwe CEO in 2014, Satya Nadella, een flinke verandering ondergaan. Alle .NET onderdelen worden open source gemaakt en op Github geplaatst.

Microsoft heeft zelfs haar standpunt losgelaten, dat alle .NET applicaties op Windows moeten draaien. Het draaien van .NET applicaties op Linux is dus een goede mogelijkheid. Ook in de mobile app ontwikkeling heeft Microsoft een grote sprong gemaakt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om één app te ontwikkelen en deze in één keer naar zowel de IOS, Android als Windows Phone over te zetten.

Veranderingen voor developers

Ook voor de developers is er veel veranderd sinds de komst van CEO Satya Nadella. Ingewikkelde koppelingen met XML (SOAP) worden tegenwoordig in veel projecten met de simpelere JSON (JavaScript Object Notation) taal via REST API opgelost. Het voordeel hiervan is, dat de koppelingen makkelijker onderhoudbaar zijn en dat de server het minder zwaar heeft. Microsoft heeft daarnaast volledig gekozen voor het Model View Controller (MVC) model voor het bouwen van applicaties.

Wat is MVC?
MVC is een ontwerppatroon dat het ontwerp van complexe toepassingen opdeelt in drie eenheden met verschillende verantwoordelijkheden: datamodel (model), datapresentatie (view) en applicatielogica (controller). Het scheiden van deze eenheden bevordert de leesbaarheid en herbruikbaarheid van code.

MVC datamodel Microsoft development tools

Andere technieken versus Microsoft

Er zijn verschillende ontwikkelingsmodellen om een website te bouwen, waar Microsoft een flinke voorsprong op heeft. Een voorbeeld hiervan is Web Forms. Web Forms is een techniek die waarschijnlijk verleden tijd is, tenzij een andere leverancier deze oppakt in een open source community. Een ander slachtoffer van de modernisering is Visual Basic. Waar deze techniek vroeger synoniem was aan Microsoft, lijkt het erop dat de programmeertaal niet verder ontwikkeld wordt. Microsoft heeft daarnaast inmiddels ook op het frontend gebied grotere sprongen gemaakt.

Standaard bestonden jQuery en Bootstrap al, de standaard bibliotheken op het gebied van frontend. Daar is nu AngularJS bijgekomen voor klanten die bijvoorbeeld een one page website wensen.

Met Microsoft sneller doelstellingen realiseren

Wij juigen de richting van Microsoft toe! Waar we in het verleden steeds vaker neigde om PHP (Drupal / Wordpress) te adviseren als basis voor een webproject, zien we nu dat we met Microsoft in samenwerking met het Umbraco CMS, de doelstellingen van onze klanten veel sneller kunnen realiseren. Dit is natuurlijk dé reden waar we het allemaal voor doen!

Benieuwd welke doelstellingen we voor jou kunnen realiseren?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Geschreven door: Ed van Koppen