16 april 2015

Google update: Sta jij nog in Google na 21 april?

google

Op 21 april wordt er een belangrijke Google update uitgerold. Naar verwachting hebben de aanpassingen grote impact op de huidige zoekresultaten, met name op het mobiele vlak. Is jouw website geoptimaliseerd voor mobiel? Zo niet, dan bestaat er een grote kans dat jouw rankings in de zoekmachine negatief worden beïnvloed! Lees de belangrijkste wijzigingen en grijp je kans om een gratis mobiele check uit te laten voeren. Je ontvangt hiervan een kernachtige rapportage met verbeterpunten voor jouw website. 


Is het jou weleens overkomen? Je zoekt via je smartphone op Google naar belangrijke informatie. Je klikt op een website, maar je kunt de tekst niet lezen omdat deze te klein is. Je wilt op ergens op klikken, maar dat gaat mis omdat de links te dichtbij elkaar staan. Mogelijk krijg je zelfs een pop-up, die net buiten je scherm valt, waardoor je deze niet kunt sluiten. Allemaal zaken die voorkomen wanneer een website niet geoptimaliseerd is voor mobiele devices.


Alle zoekopdrachten via Google worden in steeds meer situaties uitgevoerd vanaf een mobiel apparaat. Dat is de reden waarom Google een betere gebruikerservaring gaat aanbieden voor mobiele gebruikers. Na de update op 21 april krijg je tijdens het zoeken via je smartphone geen websites meer te zien in de zoekresultaten die niet geoptimaliseerd zijn voor mobiel. Voor gebruikers is dit fijn natuurlijk. Alleen is het iets waar een website eigenaar wel echt op moet inspelen.

Update

Welke wijzigingen worden er precies doorgevoerd in de update?

  1. Er komen meer mobiel vriendelijke websites in de zoekresultaten.
  2. Er komt meer relevante content uit apps in de zoekresultaten. 
    Wanneer jij een app hebt geïnstalleerd op je smartphone, wordt deze applicatie in de zoekresultaten vertoond, wanneer jouw zoekopdracht een relatie heeft met de applicatie.

Voorbeeld
Je hebt de app van de Praxis geïnstalleerd en je zoekt in Google naar advies over klusprojecten. Het zou kunnen gebeuren dat Google na de update verwijst naar de applicatie van Praxis op je eigen smartphone.

Wat moet ik veranderen op mijn website?

Google heeft de belangrijkste criteria bekend gemaakt op haar Google Webmaster Central Blog. De volgende criteria hanteert Google onder andere bij het indexeren van je (mobiele) website:

  • Wordt op de mobiele website software gebruikt die niet algemeen toegankelijk is op mobiele apparaten, zoals Flash?
  • Wordt er op de mobiele website tekst gebruikt die leesbaar is zonder te zoomen?
  • Wordt de inhoud van de website geschaald op basis van schermgrootte, zodat gebruikers niet horizontaal hoeven te schuiven of te zoomen?
  • Zijn de links ver genoeg uit elkaar geplaatst zodat gemakkelijk op de juiste link kan worden getikt?

Hoe kan ik mijn app laten indexeren?

Heb je zelf een applicatie ontwikkeld of laten ontwikkelen en wil je deze graag laten indexeren door Google? Google heeft een stappenplan gepubliceerd voor developers. Deze stappen kun je doorlopen om ervoor te zorgen dat je app geïndexeerd wordt.

Is jouw website ‘Mobile Friendly’?

Laat je mobiele website testen!  Klik hiervoor op de onderstaande button. Je hoeft alleen je websiteadres en e-mailadres achter te laten en je ontvangt van ons een gratis advies!

Geschreven door: Elise van Dijk
Cookies?

We gebruiken cookies om het functioneren van onze website te verbeteren. De gegevens worden volledig anoniem verzameld.