15 oktober 2015

Een open, prettige samenwerking met Scrum

scrum

Transparant en op een leuke manier samenwerken; zo doen wij het graag bij W3S Digital. Scrum projecten passen perfect in dat plaatje. In dit artikel legt Anouk uit wat het verschil is in projectmanagement tussen deze Agile werkwijze en conventionele ontwikkelmethodes.

Verschil tussen Scrum en Watervalmethode

Een van de grote verschillen tussen Scrum en de Watervalmethode is dat je bij Scrum het eindresultaat niet vastlegt. Je bepaalt alleen een budget en doorlooptijd. Daar helpen wij onze klanten natuurlijk bij. Op basis van de doelstellingen die de nieuwe website of applicatie moet realiseren, bepalen we samen de scope en geven een advies hoeveel sprints (het ‘Scrum woord’ voor werkweken) er nodig zijn om de website te bouwen. 

Het project beheersen

Maar hoe weet ik dan zeker dat ik krijg wat ik wil en dat ik daarbij niet mijn budget enorm overschrijd? Een vraag die wij vaak horen, vooral wanneer klanten nog weinig ervaring hebben met Scrum. Daarvoor is er binnen Scrum een mooie rol ontwikkeld: de product owner. De product owner is verantwoordelijk voor het project. Hij maakt een product backlog, waarin alle gewenste functionaliteiten kort en bondig omschreven staan.

De product backlog

Deze lijst wordt gesorteerd op prioriteit en daarna continu bijgehouden. Op basis van deze backlog gaat het development team sprinten. Voorafgaand aan elke sprint wordt er een sprint backlog gemaakt, waarin de functionaliteiten staan omschreven die in die sprint opgepakt gaan worden. Aan het einde van de sprint levert het team de functionaliteiten op aan de product owner. Deze product owner bepaalt wat goed is en wat nog niet, maar is ook in staat keuzes te maken en beslissingen te nemen over issues die naar voren kunnen komen. 

Hoe doen we dat bij W3S Digital?

Best een flinke job dus. Vanuit het Scrum principe ligt deze rol meestal bij de opdrachtgever. Bij W3S Digital verdelen we deze rol (een beetje tegen de regels in dus) over twee personen. De opdrachtgever wordt in dit proces bijgestaan door een accountmanager van W3S Digital , die samen met de opdrachtgever de product- en sprint backlogs opstelt en bijhoudt. Door middel van nauw contact laten zij samen het project zo soepel en succesvol mogelijk verlopen.

De opdrachtgever heeft zo voldoende grip op hoeveel tijd (en dus geld) er aan welke functionaliteiten worden besteed, maar kan voor het projectmanagement terugvallen op de experts van W3S Digital. Een open, prettige samenwerking dus. Een van de 5 idealen van W3S Digital. J

Meer weten over Scrum of onze idealen?

Bel (010 2700333) of mail Anouk en ze komt je er graag alles over vertellen! 

Geschreven door: Anouk