17 oktober 2019

DUUGfest 2019

digital development
w3s
event
umbraco
koppeling

Vorige week vrijdag was het weer tijd voor het jaarlijkse DUUGfest, het Dutch Umbraco User Group Festival. De bijeenkomst voor developers die ontwikkelen aan, met en voor het Umbraco CMS.

Innovatie

In webdevelopment wordt iedere dag iets nieuws ontwikkeld en daardoor is het belangrijk om up-to-date te blijven zodat wij ons iedere dag kunnen verbeteren. Voor een ontwikkelaar is het jaarlijkse DUUGfest een goede mogelijkheid om te kijken hoe andere bedrijven (nieuwe) technieken gebruiken in hun online platformen en te zien hoe Umbraco ontwikkelaars dit inzetten. Uiteraard is er veel gesproken over het nieuwe Umbraco 8 en de projecten die hierin gebouwd worden met de nieuwste technieken.

GraphQL

Laura Weatherhead, een ontwikkelaar uit Londen, vertelde in één van de sessies wat GraphQL inhoudt en hoe je dit kunt gebruiken in combinatie met Umbraco. Kort gezegd, is GraphQL (Graph Query Language) een zoektaal ontwikkeld door Facebook in 2012 en in 2015 om de connectie tussen front-end (het interactieve deel wat de bezoeker van de website ziet) en de database. Bij meerdere projecten zijn wij zelf al bezig met de implementatie van GraphQL API's, en daardoor is het interessant om te horen hoe andere partijen GraphQL inzetten in combinatie met Umbraco.

Dynamic VS Static Site Generation

Continue kijken wij hoe wij onze projecten kunnen verbeteren. De snelheid van een pagina is daar een belangrijk onderdeel van. Hierom zijn we naar een presentatie geweest over het van te voren genereren van pagina’s, in plaats van zodra ze opgevraagd worden (Static Site Generation). Dit houdt in dat we een systeem toevoegen aan de website, dat zodra een pagina opgeslagen wordt, een kopie van de pagina opgeslagen wordt op de harde schijf van de server en die wordt bij het opvragen van de pagina aan de bezoeker getoond, zonder dat er eerst interactie nodig is met de database of andere externe componenten. Daarmee kan je veel sneller een resultaat op het scherm van de gebruiker tonen, wat een betere User Experience kan opleveren.

Kortom, DUUGfest 2019 heeft ons een hoop inspiratie gegeven voor de toekomst en veel input voor onze projecten. Wil je meer weten over Umbraco, dan kan je dat hier vinden. En neem anders gerust contact op via info@w3s.nl of door te bellen met 010 - 270 0333.

Geschreven door: Bob Timmers