3 september 2015

API?

koppeling

Wat is een API?

API staat voor Application Programming Interface. Wat voor een leek eigenlijk net zo verklarend is als de afkorting zelf… Heel simpel gezegd, is een API niets anders dan een ingang tot het systeem voor andere systemen. Als twee systemen met elkaar moeten communiceren, gebruikt het systeem een API om het andere systeem aan te spreken. 

Een API is volledig flexibel te ontwikkelen. Dat betekent dat er praktisch geen limieten zitten aan hoe open je de deur wilt zetten. Een voorbeeld van een API is bijvoorbeeld de mogelijkheid om in Windows iets op het clipboard te plaatsen vanuit je eigen geschreven applicaties.

Remote API’s: de webservices

Als twee systemen via het internet het met elkaar moeten ‘spreken’, gebeurt dit vaak via een webservice. Webservices zijn API’s op afstand. Meestal kan deze API worden aangevraagd via een specifieke URL die dan een XML of JSON formaat terug geeft. Een voorbeeld van een webservice is http://xml.buienradar.nl/. Via de link vind je een XML beschrijving van het weer in Nederland. Je kunt op basis hiervan dus een applicatie ontwikkelen die het weer uitleest via deze API en het grafisch weergeeft in je eigen applicatie.

Verschil tussen SOAP en REST API’s

Standaarden in webservices zijn er in alle soorten en maten, maar tegenwoordig zijn de meest gebruikte soorten, SOAP en REST koppelingen.

SOAP API

SOAP is een koppeling, waarin je strak vastlegt hoe je koppeling eruit ziet. Dat geeft structuur en controle. Nadeel hiervan is dat de koppeling zwaarder is dan REST koppeling. Je stelt een soort contract op over hoe de koppeling gebruikt moet worden. Als je een SOAP koppeling wilt uitlezen dan kan dat technisch gezien best een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er wel veel goede hulptools.

REST API

Een REST koppeling is een stuk lichter, omdat je daar geen "contract" voor gebruikt. Nadeel van een REST koppeling is dat sommige complexe koppelingen daardoor ingewikkelder zijn om te ontwikkelen dan bij SOAP. Er is immers minder structuur.

W3S en API’s

“In dit stuk staan er nogal wat technische termen. Uitgangspunt is dat ik graag even de kern van API’s wil uitleggen, omdat wij bij W3S daar ook een hoop vragen over krijgen van klanten”, aldus Ed, CTO bij W3S.

Het ontwikkelen en gebruiken van een API is altijd een technische aangelegenheid. Afhankelijk van de complexiteit van het project is een expert dan ook noodzakelijk. W3S specialiseert zich in koppelingen en heeft ervaring met het koppelen van praktisch alle grote systemen, zoals boekhoudingspakketten, content management systemen en andere backoffice software. Als er op basis van deze uitleg vragen zijn dan wil ik die natuurlijk met alle plezier beantwoorden.

Gratis API-strategie white paper!

Wij hebben een white paper ontwikkeld die je meer informatie geeft in de voordelen van een API-strategie; zowel voor de technische als de business kant van je organisatie. Je kan hem nu geheel gratis en vrijblijvend downloaden.

Wil je meer weten over API’s of ben je op zoek naar een partij die je advies kan geven over het koppelen van verschillende API's? Neem dan nu contact met ons op.

Geschreven door: Ed van Koppen
Cookies?

We gebruiken cookies om het functioneren van onze website te verbeteren. De gegevens worden volledig anoniem verzameld.